Katerina Nomikou Photographer

Η φωτογράφηση στον τομέα της ναυτιλίας - Κατερίνα Νομικού

Σχετικά με εμένα 

Αν έπρεπε να περιγράψω τον εαυτό μου εν συντομία θα επέλεγα τη φράση «μια αφηγήτρια ιστοριών μέσα από φωτογραφίες». Ως εκ τούτου μου αρέσει να είμαι μια παρατηρητής της πραγματικής, καθημερινής ζωής και των συναισθημάτων.

Η αγάπη για την θάλασσα και την φωτογραφία

Γεννημένη και μεγαλωμένη στον Πειραιά, το μεγαλύτερο, σημαντικότερο και πιο ιστορικό λιμάνι της Ελλάδας, ανέπτυξα ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα πλοία, τα λιμάνια και γενικά όλες τις εκφάνσεις της ναυτικής ζωής. Ήταν, επομένως, φυσικό επακόλουθο η ενασχόληση μου, ως φωτογράφος πια με τον τομέα της ναυτιλίας, συνδυάζοντας τις δύο μεγάλες αυτές αγάπες, τη θάλασσα και την τέχνη της φωτογραφίας, με εμπειρία που υπερβαίνει τα 10 έτη, εργαζόμενη με την ίδια ευκολία τόσο στο εσωτερικό (Ελλάδα), όσο και στο εξωτερικό (Ευρώπη, Ασία, Αμερική), καλύπτοντας επαγγελματικά events και φωτογραφίζοντας πλοία, πολυτελή σκάφη, γιοτ, λιμάνια κ.α.

Φωτογραφική κάλυψη όλων των σχετιζόμενων με την ναυτιλία γεγονότων

Τα ειδικότερα ενδιαφέροντά μου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • εξωτερικές λήψεις πλοίων, ανεξαρτήτως τύπου, από σκάφη πολυτελείας, Ro-Ro, τάνκερ, ιστιοπλοϊκά, κρουαζιερόπλοια, επιβατηγά
  • τερματικούς σταθμούς (λιμενικές εγκαταστάσεις)
  • τεχνικές εργασίες καταασκευής ή συντήρησης

Ακόμη μου αρέσουν τα τοπία που περιλαμβάνουν πλοία, οι αεροφωτογραφίες αλλά και οι λήψεις πάνω στο ίδιο το πλοίο. Επίσης, σημαντικό μέρος της δουλειάς μου αφορά την κάλυψη διαφόρων εκδηλώσεων, συνεδρίων και πολιτικών γεγονότων που αφορούν τη ναυτιλία, αλλά και την φωτογράφηση εν πλω ιστιοπλοϊκών αγώνων.

Πέρα από τη φωτογράφηση σκαφών από την ξηρά, μου αρέσει πολύ το να ταξιδεύω με πλοίο, αποκτώντας έτσι την ευκαιρία να παρατηρήσω καλύτερα και να καταλάβω πως είναι η καθημερινή ζωή του πληρώματος εν πλω, οι εργασίες που εκτελούνται στο σκάφος, οι αντιξοότητες που ελλοχεύουν και οι κίνδυνοι της ναυτικής ζωής. Ταξιδεύοντας με ένα επιβατηγό ή εμπορικό πλοίο για παράδειγμα, είναι μια μοναδική εμπειρία, καθώς γίνεσαι αποδέκτης πληροφοριών, εικόνων και γεμίζεις με συναισθήματα. Παρόμοια συναισθήματα κυριαρχούν και ως μέλος ενός ιστιοπλοϊκού,  παλεύοντας με τους ανέμους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Η πολυετής μου εμπειρία στη ναυτιλιακή φωτογραφία καλύπτει όλες τις πτυχές και τις απαιτήσεις, είτε πρόκειται για κάποια δουλειά με αναμνηστικό είτε με εμπορικό-διαφημιστικό χαρακτήρα. Εδώ και δέκα χρόνια κάλυψα πλειάδα αξιόλογων και ιδιαίτερα επιτυχημένων φωτογραφικών projects, σε καθελκύσεις/ονοματοδοσίες πλοίων, συνέδρια, ομιλίες, δεξιώσεις-χοροεσπερίδες και εκθέσεις για τη ναυτιλία, τον εφοπλισμό και την ναυτική οικονομία γενικότερα, ενώ παρακολούθησα καλύπτοντας σημαντικές ναυτικές τεχνικές εργασίες, όπως ανακατασκευές-επισκευές πλοίων, συντηρήσεις κ.α.

Απολαμβάνω ιδιαίτερα την κάλυψη διακοπών εν πλω με γιοτ και άλλα σκάφη αναψυχής, δίνοντας ζωή στις προσωπικές στιγμές των πελατών μου, με σκοπό την διατήρησή των στιγμών αυτών για πάντα. Αυτή η εμπειρία με κάνει να νιώθω μέλος του ίδιου του project, όχι απλά μια φωτογράφος, καθώς βρίσκομαι παράλληλα στο μέρος που αγαπώ περισσότερο : τη θάλασσα.

The english version of the post can be  found here.